Laboratuvar Hizmetlerimiz

Genel Bilgi & Hizmetlerimiz Cihazlarımız

TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi

TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi Binası 23000 metrekare kapalı alan içerisinde bütün Mühendislik disiplinlerinin laboratuvarlarını ve ayrıca Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin Stüdyolarını barındırmaktadır. Binada 74 Araştırma Laboratuvarı, 37 Eğitim Laboratuvarı, 13 Tasarım Stüdyosu bulunmaktadır.

Teknoloji Merkezi Binası bünyesinde;

• Elektrik Elektronik Mühendisliğine ait Süper-İletkenler laboratuvarında Nano İşlemciler (Nano-chip) üzerine projeler yürütülmekte olup, Dünyada yürütülen çalışmalar ve kullanılan teknolojiler açısından bu laboratuvar sayesinde Türkiye, Japonya ve ABD’den sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Henüz ülkemizde Nano işlemci üretecek teknoloji bulunmadığından bu chiplerin tasarımı ve testleri bu laboratuvarda gerçekleştiriliyor olup, sadece üretimi Japonya’da yaptırılmaktadır.
  • Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümüne ait laboratuvarlarda bir boyutlu iki boyutlu ve üç boyutlu malzemelerin sentezlenmesi bu malzemelerin karakterizasyonu ve mühendislik malzemelerine nasıl uygulanabileceği araştırılmaktadır. Mühendislik malzemelerinin yetersiz kaldığı yerlerde malzemelerin performans iyileştirilmeleri sağlanmaktadır.
  • Biyomedikal Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında çeşitli hastalıklarda meydana gelen genetik değişikliklerin takip edilerek hastalığın erken teşhisine yönelik olarak biyo-belirteçlerin keşfedilmesine ve biyo-algılayıcı sistemlerinin yönelik platformların geliştirilmesine yönelikçalışmalar yapılmaktadır. Çeşitli hastalıklarda meydana gelen genetik değişiklikler takip edilerek geleceğe yönelik ilaçların tasarlanmasına, hasta konforunu arttıracak nano-boyutta kontrollü ilaç sistemlerinin geliştirilmesine, doku yenilenmesini teşvik edecek nano-boyutta biyomalzemeler tasarlanmasına ve sağlıklı insan ile hasta insan vücudunda bulunan dokulardaki sinyallerin ve görüntülerin takip edilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Laboratuvarlarımızın listesi için tıklayınız.

TOBB ETÜ Hidro

Dünyanın en büyük Su Türbinleri Tasarım ve Test Merkezi de (TOBB ETÜ HİDRO) Teknoloji Merkezi içerisinde bulunmakta olup, dünya üzerindeki bütün barajlarda kullanılan türbinlerin testini gerçekleştirebilecek tek merkez olması ile öne çıkmaktadır. TOBB ETÜ HİDRO’da yeni nesil türbinlerin tasarımı ve katı modelleme işlemlerinin yanı sıra prototip boyutunda üretim ve testler de gerçekleştirilebilmektedir. Bu testlerde türbinlerin verimi ve dayanıklılığı üzerine tasarım iyileştirilmeleri yapılmakta ve şu anda eski teknoloji ile üretilen barajların elektrik üretimleri en üst seviyeye çekilmektedir. En son Antalya Kepezde bulunan barajın bir adet türbini yeniden tasarlanmış, üretilmiş ve montajı yapılmış, sonuçtan çok memnun kalan EÜAŞ hem Kepez barajındaki diğer türbinlerin yenilenmesi hem de ülkemizdeki diğer barajlardaki türbinlerin yenilenmesi konusunda üniversitemiz rektörü ile temasa geçmiştir. Önümüzdeki yıllarda öncelikle ülkemizdeki daha sonra yurtdışındaki birçok barajda TOBB ETÜ HİDRO tarafından tasarlanmış türbinleri göreceğimizden çok eminiz. TOBB ETÜ HİDRO prototip üretiminde kullanılan son teknoloji tornalama ve frezeleme cihazları (MAZAK İNTEGREX 200-İ ST ve DMU 65 Monoblock) ile türbin parçalarını tek seferde ve tek parça halinde üretebilecek teknolojik altyapıya sahiptir.

TOBB ETÜ Hidro hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Kasırga Lab

Teknoloji Merkezi Binasında Bilgisayar Mühendisliğine ait Mikroişlemciler Laboratuvarında (Kasırga Lab.) endüstriyel alanda geliştirilen projeler büyük şirketlerle, akademik çalışmalar ise dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte yürütülmektedir. Birçok akademik ve sanayi işbirliği projesini tamamlamıştır. Bu projelerden bazıları;

Tosun Yardımcı İşlemci Ünitesi; Veri paralelliği içeren bilgisayar grafiği, sinyal işleme, görüntü/video işleme, bilimsel hesaplama gibi algoritmaları çalıştırmaya yönelik alternatif bir platform oluşturmaya çalışan TOSUN, yüksek performanslı bir yardımcı işlemci ünitesidir.

Yumruk, Tasarsız Ağ Duyarga Birimi: Yumruk, kızılötesi duyargaları yardımıyla hareket algılayan, hareket algıladığında termal kamera ile görülebilen kızılötesi ledler üzerinden alarm verebilen veya kablosuz ağ yardımıyla merkeze bildirim yapabilen ve aynı zamanda kablosuz ağ üzerinden birbirleri ile haberleşebilen düşük enerji tüketimli bir hareket algılama sistemidir. Temel amacı ise asker ve sivillerin terörden korunabilmesi için alınan önlemlere bir yenisini eklemek ve Yumruk ile korunan alanlara kötü amaçlı kişilerin girdiğini daha girmeden tespit etmektir.

DNA Dizilemesini Hızlandırma: DNA dizilemesi bir DNA molekülü içerisindeki nükleotitlerin dizilim sırasını bulma sürecinin adıdır. Bu projede yeni geliştirilen DNA dizilimini bulma algoritmaları FPGA (Field Programmable Gate Array - Elektrik Alanla Programlanabilir Kapı Dizileri) adı verilen donanım yapıları kullanılarak hızlandırılmaktadır. Günümüz teknolojileriyle günler süren DNA dizilimi işleminin, tasarlanan hızlandırıcı donanımlar aracılığıyla, rutin bir tıbbi işlem haline getirilmesi amaçlanmaktadır.

Kasırga Lab hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.