22/12/2016 tarihli ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ile yükseköğretim kurumları kendi bünyelerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkan buluşlar için hak sahipliği talep edebilmektedir. Bu kapsamda üniversitemizde ortaya çıkan buluşların ulusal ve uluslararası başvuru, tescil ve lisanslama süreçleri üniversitemiz adına Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinasyonunda yürütülmektedir.
Patentli teknolojiler, işletmelerin dinamik piyasa koşullarına uyum ve pazarda rekabet üstünlüğü sağlaması açısından önemli bir yere sahiptir. Patentli teknolojiye sahip Start-Up’ların avantajları aşağıda özetlenmiştir:
● Çalışma Serbestisi (Freedom to Operate): Patentli teknolojiye sahip işletmeler ürünlerini/teknolojilerini bir başkasının fikri ve sınai mülkiyet hakkına ihlal etmeden güvenle pazarlayabilirler.
● Şirket Değerlemesi ve Teknolojik Rekabet Üstünlüğü: Patentli teknolojiler, pazara sunulan ürün ve gelecekteki potansiyel ürünler için yarattığı katma değer nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Avrupa Patent Ofisi (EPO) verilerine göre patent sahibi start-up’lar tüm KOBİ’lere nazaran %21 daha fazla büyümektedir.
● Pazarlama Avantajları: Patentli teknolojiler, rakiplerin aynı pazarda ürün satışını kısıtlama veya lisans ücreti talep etme fırsatı sunmaktadır.
● Finansal Avantajlar: Patentin lisanslanması ve/veya patentin kullanıldığı ürünün/teknolojinin satışından doğan kurumlar vergisinden %50 istisna uygulanabilmektedir.
Üniversitemiz portföyünde bulunan patentli teknolojilerin ticarileştirilmesi amacıyla bu çağrıya çıkılmıştır.
Çağrı kapsamında TOBB ETÜ lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı öğrenciler, TOBB ETÜ mezunları ve akademisyenler bu programa başvurabilirler.
Çağrı ve başvuru dokümanlarına ulaşmak için;
Çağrı Dokümanı ve Başvuru Formu
Son Başvuru Tarihi: 30.11.2023
Detaylı bilgi için tto@etu.edu.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.